onsdag 25 maj 2011

Behandla trägolv

Hej alla fina!

Jag har ju lovat alla er som undrat en beskrivning för hur vi behandlat trägolven, so here we go. Istället för att luta och vitolja eller vitsåpa golven så har vi valt en behandling som ger ett helt underhållsfritt golv. Vi har valt att betsa golven med Zar Oljebaserad träbets, nr 139 Country White. Ovanpå det ligger Ronseal Hårdvaxolja, matt som ger ett vackert naturligt utseende med en mjuk lyster. Inga fläckar kan alltså tränga ner i golvet som det kan med olja eller såpa, och att torka golven är en ren fröjd!
Lilla Elsa härmar hur pappa fyllt alla springor med nåtningsmassa.
Produkterna finns på de flesta byggvaruhusen. Innan vi betsade och vaxade så valde vi att fylla i alla springor med ny nåtningsmassa. Någonting som gjorde att slutresultat blev oerhört fräscht, inga gamla springor där skräp kan ramla ner. Först slipade vi av golvet, sen fylldes springorna, torktid 3 dygn och sen slipade vi av överskottet av massan för att sen börja behandla med betsen. Här kan du också se mer av nåtningen.
Nåtningsmassan fylls i springorna med fogspruta, sen efterdrar man med fingret (som man doppat i en skål med vatten och diskmedel för bättre flyt). Betsen har man sen på i ett tunt tunt lager som man jobbar in med en trasa på varje planka i träets längdriktning. Vill man ha en ännu vitare ton så är det bara att betsa ett lager till. Vi nöjde oss med ett lager, för vi tyckte helhetsintrycket blev så ljust och fint ändå. Den bets som fastnade på nåtningen skrubbade vi bort med den grova sidan på en kökssvamp när betsen torkat.
Efter betsen torkat i 72 timmar penslade vi 2 lager med Ronseal Hårdvaxolja. Detta är samma produkt som vi använt på bänkskivorna i köket som du kan läsa om här. På golvet valde vi dock matt mot bänkskivornas sidenmatt som har lite mer lyster.
Lystern är jättefin när ljuset ligger på och golvet är oerhört lent och skönt att gå på barfota. Och inga stickor som lossnar pga vaxet!

Men det bästa av allt måste vara att det är underhållsfritt. Behöver inte oljas eller såpas, vi behöver inte flytta runt alla möbler och fixa om ett halvår igen utan det här är ett golv som håller riktigt riktigt länge. Och vaxet är extremt slagtåligt så inga fula märken från barnens kastade leksaker.
Bara härliga lena rena trägolv så långt ögat kan nå.
Har du fler frågor om behandlingen går det bra att maila mig på myshabbychichouse@live.se.

Den här behandlingen kan man även använda om man vill ha mörka golv, á la Tine K i hennes gamla hus. Då med en svart bets i 2 lager och vax med lite mer glans. Mycket mer hållbart än att måla ett golv. Det får bli ett projekt att testa i nästa hus:-)

Kramar till er alla!
Mia

15 kommentarer:

Anonym sa...

såååå fina golv!!! vill oxå ha :)))

Kram Åsa i Jönköping

Lisa sa...

Vilket jobb men vackert blev det.

Kram Lisa

Liza sa...

Hej!

Va fint resultatet blev!! Va är det för trä ni använt?? Vi har tänkt att lägga furugolv i hela huset och har insett att måla inte fungerar pga hunden. Det håller inte för hans klor å bus med leksaker. Som ni har gjort är ju helt klart ett alternativ =)

Madame Edith sa...

Gud vad snyggt du har det överallt!!

Kram/M

Malin's Hus sa...

JÄKLAR viken jobb ni har gjort! men grymt fint blev det!!!

Jag har länge funderat på att måla mina golv vita men som sagt, det känns som om dom kommer bli så slitna efter bara ett år o det vill man ju inte.

finfinblogg

PUSS O KRAM

Anonym sa...

Kan inte du göra ett inlägg om ditt badrum och ge lite tips på hur man kan få det mysigt?

Unknown sa...

Så snyggt golv!! :)

Kram Maria

Anonym sa...

Hårdvaxolja är inte underhållsfritt. Du måste behandla om med hårdvax olja efter något år.

Ola Gustafsson, Rubio Monocoat Sverige AB sa...

En annan, enklare variant på Hårdvaxolja som kommer på svenska marknaden inom kort är Rubio Monocoat, den lägger man på ett varv med pensel, väntar 5 min och torkar bort överskottet, sedan är ytan klar! Monocoat bygger på nanoteknik, dessutom hälften så dyr som hårdvax-konkurrenterna. 20 Kulörer eller transparent - ett varv.

Mer info på www.rubiomonocoat.se, eller maila mig ola@rubiomonocoat.se

Kommer hos en ÅF nära dig snart, eller finns snart att köpa via vår hemsida.

Ylva sa...

Åh vad glad jag är att jag hittade detta! Precis den info jag behövde : ) Ska ge oss på vårt golv i hallen snart.

/Ylva

Niclas sa...

Jag kanske verkar negativ..men min erfarenhet är att furugolv som inte lutas med efterföjande behandlingar för eller senare gulnar, Nu verkar ni ju ha gjort behandlingen ganska nyligen så än är det kanske för tidigt att ropa hej..! Är det någon som provat denna typ av behandling som ni känner till som har några år på nacken..?

Bevara Inredning sa...

Hej. Niclas - det finns en produkt som heter woodwash som man kan använda på trät innan för att hindra att det gulnar, det ar inte helt bort processen men den fördröjer den helt klart. Även med ett vitbetsat golv kan träet gulna men det blir inte alls på samma sätt som ett lackat golv och det går alltid att målartvätta och köra på ett lager till med bets efter några år det gulnar.

Anonym - hårdvax olja är inte underhålls fritt men i det här fallet är det i relation till att såpa golven som är det klassiska alternativet för att få ett vitt trägolv som måste göras ofta. Med olja räcker det oftast att olja på efter målartvätt efter några år, och hade du använt bets och lack hade du varit tvungen att göra om hela processen med slipning när golven börjar bli slitna. Vi kan nog helt klart säga att det inte finns något sätt som är underhållsfritt!

Kim sa...

Hej!

Jag är väldigt nyfiken hur det har gått med era fina golv. Har behandlingen som ni gjorde hållit och är golven fortfarande fina?

EmmyAndrea sa...

Gjorde precis som ni efter att ha läst här. Kan dock efter ett år säga att det har blivit fruktansvärt många märken i golvet efter ettåringens leksaker, tappade köksredskap och efter stolar som haft möbeltassar till och med. Skulle jag göra om hade vi valt ett mer slitstarkt golv. Typ laminat.

EmmyAndrea sa...

Gjorde precis som ni efter att ha läst här. Kan dock efter ett år säga att det har blivit fruktansvärt många märken i golvet efter ettåringens leksaker, tappade köksredskap och efter stolar som haft möbeltassar till och med. Skulle jag göra om hade vi valt ett mer slitstarkt golv. Typ laminat.