Jag tror minsann att jag precis bakat mitt första surdegsbröd. *Stolt som en tupp*
Jajamensan, som jag har lullat med den där surdegen ända sen julafton då jag gav bort en del till svärmor (var ju tvungen att behålla en del själv också) Matat och matat och matat lite till. Hade det inte blivit bra nu hade jag definitivt inte blivit på mitt bästa humör om vi säger så:-)
Små rågsurdegsbröd med honung och rostade solrosfrön
Ca 20 små bröd
I dl solroskärnor
1 1/2 dl surdegsgrund
1 tsk jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
1 msk honung
1 tsk salt
5 dl rågmjöl
5 dl siktat dinkelmjöl
1. Rosta solroskärnorna i stekpannan tills de fått fin färg. Blanda ut surdegsgrunden med lite vatten och jäst. Tillsätt resten av vattnet, honung, salt, solroskärnor och mjölet lite i taget. Blanda ihop degen, den ska vara ganska lös. Täck degen med en handduk och låt jäsa i minst 2 timmar eller kalljäs i kylen över natten.
2. Ta ut degen på mjölat bakbord, knåda degen med lite mer mjöl. Forma till avlånga småbröd. Låt jäsa ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Sätt in bröden i mitten av ugnen. Häll ett litet glas vatten i botten av ugnen. Grädda bröden i ca 15 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna under handduk.
Så nu blir det minsann en smarrig fisksoppa och hemmagjorda surdegsbröd här ikväll! Yummie!
Tack söta ni som tar er tiden att lämna en rad här.
Jag blir så förbaskat jäkla skitglad för er respons sötnosar!
Kram på er!
Mia
19 kommentarer:
Det är alltid lika trevlig att
läsa din fina blogg och försöka
få samma inspiration som du har
det är inte lätt men man försöker.
Ikväll är det tuggtill dag och
det ser jag fram mot.
ha det bra
"MLS"
Wow. Har aldrig provat surdeg. Får för mig att jag inte har orken och tålamodet att vårda den där degen...
Ha en fin lördagkväll!
Kram Jannike
Åhh, det där lät ju hur gott som helst!!
Ha nu en underbar lördagskväll med surdegsbrödet! ;-)
Kram
Fröken Vit.
Bra där!!
Ser supersmarrigt ut! Kul att det blev bra.
Hoppas ni får en fortsatt trevlig helg!
Kram Linda
Låter supergott, ska bara få tag i en surdegsgrund nånstans :-) //kram maria
Låter mumsigt! Gott med hembakat bröd.
Såg lamporna som du hade över bordet.Jag gillar dem. Kom att tänka på att på 70-talet då vi flyttade ihop så tog jag en lövkorg och använde som lampa. Vi tog bort handtagen och hade en innerlampa också som bländskydd. Den lampan hängde nog med i tjugo år och nu tjänstgör korgen som tidningskorg.
Heja dig! Fan vad coolt! Älskar surdeg.
ser ju supergoda ut. Yummy!
Vad duktig du är som gör surdegsbröd, tror inte att jag hade haft tålamodet:) Men det ser verkligen gott ut så kanske bör man prova?;)
Är lite nyfiken på mattan du beställde från Tine K...
Blev det bra?
Kram!
Jag blir superglad varje gång jag ser att du gjort ett nytt inlägg. Härliga filurer till barn härligt skriven och vackert hus. Jag blir glad av att följa din blogg, den är toppen! Sagt det förr men säger igen, du får väldigt gärna berätta lite om mat och träning : )
Tja Mia! Jag har med haft en. SÅndär surdeg som jag " matat" kul och gott! Du är för go! Kraaaaaaam
Ååhh...de ser alldeles frasiga och nybakt-varma ut. Ser supergott ut :)
Åhh vad gott det ser ut.. Känner nästan doften genom skärmen..
Kram Mia
Wow, ser vansinnigt gott ut!!!
Oj så gott det lät. Har aldrig vågat mig på surdeg men kanske ska testa. Vilken fin blogg du har, jättefina bilder, alltid så kul när man hittar nya härliga bloggar (alltså nya för mig förstås)! Kram Jennifer
Tack för brödtipset! :) Superfin blogg du har! Inspirerande! Kram :)
Grymt! Jag har inte ens kommit så långt att jag satt en surdeg än. Måste peppa igång mig, för det där ser gudomligt gott ut!
Hoppas ni haft en härlig söndag!
Kram Johanna
Låter urgott!!! hmm, kanske man skulle ta och prova ändå;-)
Gillar din mysiga blogg!!
Må gott!
Kram Anna
Å gud så gott det såg ut. Duktig och huslig du är!
Jag ska också ge mig på surdeg har jag tänkt. Blir spännande att se om man klarar av att sköta om den :-)
Ha de fint!
Skicka en kommentar