tisdag 16 februari 2010

Sjukhusrock med rumpan bar

Nej allvarligt. Om ni inte hjälper mig nu så kommer jag spärras in på nån instutition med en sån där vit rock som är öppen därbak och visar rumpan. Där kommer jag stå i en hörna och mumla kakel-tegel-kakel-tegel-kakel-tegel.

Så nu förväntar jag mig att ni hjälper mig för jag tror inte min rumpa skulle komma till sin fördel i en sån där rock.
Alternativ 1 eller 2. Take a pick!

ALTERNATIV 1. Tegelväggen ryker, istället blir det lantligt vitt fasat kakel på hela väggen med några charmiga hyllor med vackert porslin på. Det är inte råspont på resten av väggen men där är mitt förslag att vi sätter dit ny ruff råspont för samma känsla i hela rummet.

ALTERNATIV 2. Vi behåller tegelväggen. Här blir dilemmat hur vi ska lyckas med det utan att blanda för många material på samma vägg och få det snyggt. Kakel över spisdelen fram till teglet? Och vad ska vi då ha på de övriga väggarna där jag satt frågetecken? Att ha råspont på hela väggen förutom teglet känns inte som ett alternativ, känns inte fräscht som stänkskydd bakom spisen. Väg också in att maken är väääldigt sugen på en fin ny kakelvägg som blänker i solen för att få lite av den där nya känslan i köket. I det här alternativet ryker nog hyllorna på väggen också för då vill jag ju inte dölja tegelväggen. Väljer du det här alternativet måste du motivera kort vad vi ska ha på väggarna där det är frågetecken. (obs! förtydligande, det går INTE att ta fram mer tegel än det som redan syns, murstocken är bara ca 1 meter, annars hade det varit ett lätt val!)

Köket är lika stort åt andra hållet där blir det bara råspont på väggarna och en fåtöljhörna. (några golvplank behöver bytas, har suddat ut det här för att det inte ska störa helheltsintrycket)

Orkade inte lägga nån längre stund på att göra en ordentlig fin skiss i photoshop, så ni får nöja en med denna kladd, antar att ni hajjar ändå....

PLEEEASE, Help me!

Kram!
Mia

29 kommentarer:

Alles hus sa...

du må beholde teglstenen!!! det er så vakkert, la det skille seg ut..... skulle gjerne funnet en sånn vegg i mitt hus

Emma - white avenue sa...

Hahaha! Ja nu ska jag verkligen hjälpa till här! Jag vill ju inte att du ska behöva ha vit sjukhusrock och rumpan bar resten av livet. Jag är själv ett litet fan av tegelväggar men kan nog hålla med dig om att det kanske blir för många olika material. Det lät fräscht med vit tegelvägg tycker jag! Om ni behåller teglet kanske ni kan sätta råspont på resten av ytorna där ni inte sätter kakel (som du skrivit vid spisen). Jösses nu började jag verkligen tänka här! Det är ett svårt dilemma! =) Min slutgiltiga röst hamnar nog dock på kakel utan tegelvägg. =) LYCKA TILL!

Kram Emma

ia_pernilla sa...

Tror nog inte att du skulle klä så bra i sån rock med lååååånga ärmar som dom knyter på ryggen ;-) Jag röstar för kakel. Tycker att tegelväggen är jättesnygg men det känns som det blir lite oroligt med så många olika material. Så därför tror jag kakel med öppna hyllor med fina saker på skulle bli jättefint. Lycka till ! Kram Pernilla

Heléne sa...

Vad är det för fel med att visa rumpan?? ;-)

Jag skulel behålla teglet. Gammalt tegel ger en rustik, lantlig och charmig känsla och jag önskar att vi hade sånt här hemma men tyvärr. Både maken och jag vill ha fram en tegelvägg i gammalt stuk men det finns ingen gömd här *snyft*

I alla fall, slutsvamlat. Jag skulle valt alternativ 2. Råsponten på väggen behåller ni vid dörren. Jag skulle filura på att kakla endast en sträng där spiskåpan är och behålla tegel på resten av utan ungefär så det blir. tegel, kakel i rak linje vid spisen, tegel på resten av ytan över bänken. Alternativt kakla sista frågetecknet och sätta hyllplan där. Lite så det blir randigt kakel-tegel.

Fördelen med att lämna teglet framme är att ni får suga på karamellen ett tag, skulle ni vilja ha helkaklat ändå får ni fortsätta kakla. Ett annat alternativ är att vända på det: kakla en snutt, sätta glasskiva över tegelväggen vid spisen och kala resten av ytan. Då får ni nytt med kaklet som ni båda vill ha, tegelväggen är synlig och ni har stänkskydd vis spisen och resten av ytan blir kaklad och ni kan ha upp hyllor där.

Mycket att fundera på och hur man än vänder och vrider på det har man rumpan bak ;-) Vi försöker själva hitta en bra lösning att fästa en glasskiva framför kakelugnen just nu. Det ska ju bli snyggt också och den lösning vi vill ha finns inte praktiskt :-)

Kram!

emilias gömmor... sa...

Jag hade behållt tegelvägen. Ikea har stänkskydd i rostfritt och i vitt. Sen finns det i genomskinligt om man vill piffa med en tapet bakom. Jag själv har vit pärspont och rostfritt stänkskydd som passa bra ned den rostfria köksfläkten. Den kan man även ha vid vasken. Man kan köpa till en knivhållare i rostfritt med magnet, så har jag vid spisen.

Kram Mimmi

mammigranten sa...

Alternativ 2
och så det fasade vita kaklet du skrev om på båda frågetecknen.
Kanske sätta någon vit blank hylla på tegelväggen för att "binda! de kaklade väggarna tillsammans.
kram och lycka till

me and alice sa...

Älskar gammalt tegel, men har mitt drömkök i mitt huvud redan och det är som ditt alternativ ett!! Kolla det kök jag länkar till i dag som jag visade för någon vecka sedan...

Men Mia jag skulle hemskt gärna se dig i den rocken... *fniss*
Kram på dig tokfia!
Susanne

Ida sa...

Riktigt klurigt, men tegelväggen är ju riktigt snygg och ger karaktär åt köket tycker jag. Så jag röstar på alternativ 2. Skulle nog ha råspont borta vid dörren och sedan måla vitt på typ väv/gipsskiva på övriga ytor över bänken, sedan en glasskivor över det för att hålla det fräscht.
Tycker det är snyggt när strikt och modernt möter gammalt och skrovligt!

Vet dock i och för sig inte vad såna här glasskivor kostar, med tanke på att ni gör en budgetrenovering...

Ja, det var mitt förslag! Kommer bli superfint hur ni än gör!

Kram Ida

Fröken Pyssel sa...

Jag tror det är i senaste MAMA-tidningen som det finns ett himla fint kök med tegel-"fläckar" :-) Spana där. Självklart ska ni behålla teglet! Om du inte vet just nu vad som ska vara vid frågetecknen så låt det växa fram, det brukar bli bäst då :-)

Lycka är sa...

Hej. Nu har jag äntligen läst din blogg från början till slut (och kanske inte behöver försumma skolan till förmån för loppisfynd, vitt och vackert...tyvärr...det är ju mycket roligare att läsa blogg än skolbok!) och blir otroligt inspirerad av den.

Till köksdilemmat: Jag älskar tegelväggar (har en egen i hallen), men, stekflott i köket har en tendens att röra sig längre än precis kring spisen och jag tror det finns roligare saker att göra än att skura fett från tegel (tex spraya saker vita =)). Så: estetiskt - tegel. Praktiskt - kakel.

Jag ser fram emot resultaten vilket det än blir.

Kram Sara

Marie//Tekla Maräng sa...

Jag älskar gammalt tegel så jag skulle behålla det och ha vitt stänkskydd där du har ? ? tecknen.
Kram!

Nilla sa...

Hej,

Tror inte jag lämnat nåt spår efter mig här tidigare? Bara snokat omkring och njutit av de vackra bilderna du bjuder på :)

Alternativ 2 skulle jag köra på, gillar teglet. Sen finns det ett medel som man penslar/stryker på teglet som gör att det inte suger åt sig allt fett om du är rädd för det. Det blir inte blankt utan ser ut som vanligt, bara en hinna över det hela. Nu kommer jag ju givetvis inte ihåg vad det heter givetvis! Men åtminstone i Finland har jag sett i det i flera affärer typ K-Rauta.

Ska bli spännande att se vad ni väljer till sist :)

Ha en bra dag!

Kram Nilla

Marits vita skrin sa...

Men du vännen, om ni målar tegel väggen vit då. (Kolla in under min inspirationsmapp på ett sånt kök)
Då kommer det ju kännas som ni binder ihop det hela även om ni kör vitt kakel och vit råspont till höger. Men jag förstår hur du menar att det blir många olika material på väggen. Svårt det här.... Men ni ska ju absolut ha kakel ovanför spisen. Man kan ju köra bara som en loiten fyrkant precis under kåpan och sen köra råspont runt om för att binda ihop det från andra sidan. Förstår du mitt svammel????

Och du, ska du inte ta en kik på kaklet som Leila har ovanför spisen.
Den sorten är ju så mkt snyggare än fasat. Tror Julia har nåt liknande i hennes gäst toa.
Tycker jag iaf. Oj vad ärlig jag var nu, hihi.

Kram på dig
Marit

Marits vita skrin sa...

Eller kanske kakel hela vägen ändå. Kanske blir för rörigt annars.......

Oj vad mycket hjälp du fick nu;)

Anonym sa...

Det är dödsstraff att ta bort tegelväggen!!:D

Marie sa...

Jag skulle välja alternativ 2. Behålla partiet med tegel och sätta råspont på de övriga väggbitarna, men sätta upp en glasskiva framför sponten vid spisen så det blir lätt att hålla rent!

Blir kanonsnyggt!!!

Anonym sa...

Måla tegelväggen vit som Marit föreslog =) Skulle nog bli grymt snyggt. Känslan blir lite "ruff möter lantligt" på en skönt sätt.
Bara ett förslag...

Fia

Mom´s kitchen sa...

Inte lätt....
Men... om du nu tycker om förslaget...
Skulle tro att halvvägs upp få kakel/råspont och där i höjden tänkbara hyllor ska vara börjar synas bar tegel...
Vad tycker du om det? Jag tror (vet inte, tycker som sagt det är svårt när man inte står där inne i rummet och ser allt och känner efter ;) det skulle jag välja. Fränt så där... inte "vanlig" lösning...
Blir spännande att se vad du väljer att göra :)
kram Olg@

Jessica sa...

Kakel vid spisen just för renlighet osv och sen tegel. Det finns pressad kalk som är platta på baksidan och som ser ut som tegelstenar, fördelen är att dessa är mycket lättare än vanliga tegelstenar dvs mycket lättare att arbeta med och du behöver inte tänka på att förstärka baksidan. Har själv använt detta för att förstärka en murstock som var förstörd med flera lager av tapeter osv, lättanvänt och som sagt inte tyngande, vårt hus är 104 år gammalt så vi hade varit tvungna att förstärka golv m.m. Vi är jättenöjda med resultatet, det ser ut som om det alltid har suttit där:) Ska bli kul att se vad valet föll på. Man kan borra och sätta upp hyllor på detta material men jag kan inte säga hur mycket tyngd det klarar. Ha det gott Jessica

Ewa`s Galleri sa...

Behåll teglet och sätt glas skiva över råsponten,
Själv har jag liggande plank vita i hallen och en liten vägg med gammalt tegel, är jätte nöjd

Dicksonska våningen sa...

Behåll teglet. Kanske måla det vitt som tidigare läsare föreslog. Man kan kanske ha puts runtomkring teglet. Måla putsen vit, behåll tegelfärgen. Sätt en glasskiva som stänkskydd. Kanske låta glasskivan löpa längs hela bänken för att ge ett lugnare, och inte så plottrigt, intryck.

Lycka till!

Kram Annika

Anonym sa...

Hej!
Varför inte sätta råspont hela vägen, både vid frågetecknet och ovanför diskbänken, men behåll tegelväggen så klart. Sätt sedan upp glasskiva eller rostfriplåt ovanför diskbänken som stänkskydd. Av glaset får du "blänket" och kan lätt torka av. Eller alt. 2 med den rostfriaplåten får du en ruffare känsla, samtidigt som du plockar upp materialet på din köksfläkt. På dessa sätt får du ditt kök "stänkskyddat" men blandar inte in nytt material. Fiffigt va!!
Lycka till!!

Cathrin sa...

Åååå. Jag börjar nästan hyperventilera bara av dina bilder (men så ängar jag mig åt total kökslängtan av grövsta slaget här hemma). Jag lägger tyvärr min röst på alt. 1. För många material som lätt blir rörigt annars. Tror jag. För på något sätt tror jag ändå att du hade fått till även det på något snyggt sätt. Suck! ;))) Å vad jag vill ha ett nytt kök!!!

Kram
Cathrin

Vita rosor och förgätmigej sa...

Det är inte så skoj med beslutsångest! Tycker att tegel är snyggt men här skulle jag nog faktiskt välja kakel eftersom det är råspånt på resten av väggarna. Blir lixom lite för många olika ytor... Om du ändå väljer att behålla teglet tycker jag du ska rama in den på något sätt. Kanske med kakel som en ram runt om? Sen har du kakel på resten av väggarna. Tror att det lugnar ner intrycket och knyter ihop det då. Hoppas att jag var till någon hjälp.
Kram/ Anna

nea i det gula huset sa...

Hej hej!

Oj oj oj..kan tänka mig att detta är ursvårt!

Jag skulle nog hålla på alt 2!
Som många andra har sagt..kör med råspont vid spis och vid frågetecknet och sätt ngt stänkskydd, antingen glas, plåt el dyl vid spisen.
Er tegelvägg är aldeles för fin och charmig för att plockas bort! :)

Hoppas alla svaren du får hjälper er! :)
Kram Nea

Vit och pastell sa...

Hej där! Rackarns vad många tips du fått och vad mycke beslutsångest kan jag tänka mig! Jag skulle behålla teglet och sätta kakel vid spisen och ha råspont till höger om teglet. För att känslan av för många olika ytor ska bli mindre kanske du skulle ha ekskiva som ni oljar. Teglet och ekskivan har ungefär samma färg och skulle hänga ihop med varandra. Om du hellre vill ha svart bänk är det bara att färga in den senare. Öppna hyllplan kanske du kan ha borta i hörnet vid diskhon och låta den andra väggen bara vara med en snyggg klocka bara som du har nu. Svarta bänkskivor är snygga men ek ger mer värme.

Det ska bli riktig kul att följa ert köksprojekt. Hoppas att ni blir nöjda.

Kramis Mia

Magdalenas Hem sa...

Hej svejs!

Det ska vara en vanlig takkontakt, men gärna så liten och nätt som möjligt. Eller egentligen räcker det bara med själva sladdarna och en extra liten "sockerbit" samt en bra krok att fästa lampan i. Svårt att beskriva såhär ;-) men den måste sitta precis där lampan ska hänga.

Men Gaaaaaah va fint erat kök blir, åååh jag vill oxå ha nytt kakel. Meddela gärna om ni hittar bra pris på kaklet sen :-)
NI är så duktiga!!
kram :-)

Marléne sa...

Hej!
Ja vilket dilemma :)
Jag skulle sätta råspont och sätta en glasskiva på väggen som stänkskydd bakom spisen, på så vis syns råsponten samt du kan behålla tegelväggen och då blir det inte så många olika material utan bara råspont och tegel, sen är det lätt att hitta några snygga enkla hyllor till. Vet ej om du blev klokare men hursomhelst, lycka till!
Mvh/Marléne

Anonym sa...

Hej Mia,

har aldrig lämnat någon kommentar tidigare men vill tacka för din härliga och inspirerande blogg! Go Girl!

Jag skulle självklart också gå på alt. 2. Behåll murstocken. Du får mer liv i köket. Om du är orolig för att det blir för många material så kan du ju alltid måla stocken vit.

Jag röstar för följande under frågetecknen från vänster:

?= behåll sponten
?= behåll sponten
kakel?= vitt fasat kakel (finns på kakelspecialisten (har själv ett sådant till en svart matt granitskiva -helnöjd!!)
?= vitt fasat kakel

Lycka till!

//Ninni