söndag 30 augusti 2009

Mamma kan jag få en skottis?

Som ni kanske redan vet så älskar jag att baka. I veckan har det bakats massor av mandelbiscottis. Goda till en kopp kaffe eller då maken är halvitalienare på riktigt italienskt vis doppas i lite sött vin. Idag får ni ett av mina bästa recept direkt från Toscana. Lilltösen kallar dom för "skottisar" istället för Biscottis :o)


80 skorpor:
3 st medelstora ägg
2 dl socker
0.25 tsk salt
1 msk finrivet apelsinskal
0.5 tsk bittermandelessens (kan uteslutas)
1 dl olivolja
300 g vetemjöl (knappt 6 dl)
1 tsk bakpulver200 200 g hel mandel
1.5 dl vetemjöl

Brödglans:
1 st ägg
1 tsk socker
1 msk vatten

1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt salt, apelsinskal, bittermandelessens, olja och sist vetemjöl som först blandats med bakpulver.
3. Arbeta ihop degen. Tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda in de hela mandlarna och lite extra mjöl (om det behövs).
4. Dela degen i 3-­4 delar. Forma till rullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Blanda ihop ingredienserna till brödglanset och pensla rullarna generöst.
5. Grädda skorporna mitt i ugnen i 25­-30 minuter. Låt längderna svalna cirka 15 minuter och skär dem sedan med riktigt vass kniv i knappt 3 centimeter tjocka skivor.
6. Lägg skorporna på plåtar med bakplåtspapper med snittytan uppåt. Torka till skorporna i 100 grader ugnsvärme i 40­-60 minuter.
Låt helst skorporna mogna i smaken till dagen därpå.

Kramar!
Mia

13 kommentarer:

  1. Det har jag tänkt att baka länge så det receptet "snor" jag på studs :-)
    Tack för att du delar med dig..

    Kram
    Mia

    SvaraRadera
  2. Kan du inte komma hit och baka vettja!

    Ser mumsens ut. Tack för det =o)
    Kram Erika

    SvaraRadera
  3. Hejsan..mmm..lät inte dumt..ja jag är oxå en skorpbakerska:)..älskar att baka skorptor...nu är det dax för nya skorpor hemma hos mej som vi ska sälja på vår höstmmässa till helgen..gjorde så förra året...och då blev det lavendelskorpor..gick som smör i solsken..till julen bakade vi(vi är alltså tre pysseltokiga tjejer :)saffranskorpor..och aknel..i år blir det kardemummaskorpor och lavendel...härligt..ditt recept fårt jag testa
    gångframöver
    tack för det receptet kram pia

    SvaraRadera
  4. Ååå, det där låter ju supersmarrigt. Det måste jag prova nån dag. Verkar enkelt att göra å så gott till fikat...
    Tack för tipset!
    Kramen, Maria

    SvaraRadera
  5. God afton Mia!
    Ska prova ditt recept, jag har ett också, och mandelbiscotti är så jäkla gott!! Kul att testa nytt recept.
    Kraaaam Anna

    SvaraRadera
  6. Det ska vi baka!!! FAst tycker inte om att baka egentligen... Men de är så godaaaa!
    Tack för receptet!

    SvaraRadera
  7. ser jätte gott ut, skrev ut receptet så ska jag prova.
    Ha det gott
    kram/sara

    SvaraRadera
  8. Umm nam nam, nu blir man ju jättesugen efter dina bilder! Kanske skulle prova ditt recept :)

    Hoppas ni får en mysig vecka!
    Kram /Sara

    SvaraRadera
  9. Åh vad duktig du är som bakar!
    Ha en fin kväll!
    Kramis/LenaS

    SvaraRadera
  10. Hej goding!
    mina goda som jag fick av dig tog slut redan på lördfm när jag kom hem ...barna älska dom! Det var kaksmulespår till alla tre rummen=)))
    Tack goa ni för dom och den fina burken
    Kraaaaam

    SvaraRadera
  11. Mums så gott.
    Åh var kannorna från IKEA attans det är dit man ska.
    Vad kul att fotningen gick bra.
    Kramar Marie:)

    SvaraRadera
  12. Mums vad det lät gott!
    Underbar blogg med fantastiska bilder och ett ljuvligt hem!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  13. Hej goa du
    Absolut inte!! Det är jättebra att du säger vad du ser som kan ändras till det bättre...Mari skulle kolla över det sen när hon skulle greja med bilderna..

    Stooor kraaaam (Tack för tipset om boken=)..)

    SvaraRadera